Sunday, April 19, 2015

~ Kepuasan Diri ~

20150329_171941 20150329_165049

Kepuasan diri sendiri bila kita dapat beli apa yang kita nak. Citer hari yang sama masa makan di Restoran Hadramawt. Mula singgah di Wah Chan Ampang point. Dapat sms dari Wah Chan konon2 “Jualan jimat hebat terakhir emas diskaun 8-15g *tanpa upah*  Tukar beli susut nilai 18%. Tapi bila sampai.. nak beli gelang emas ingatkan dapat la beli tanpa upah. Tapi haram jadah.. dapat sms tak sama apa yang dikatakan. Nak minta kurang sikit pon lagi payah. Mentang2 la kedai tu ramai customer dan last minggu terakhir sebelum gst bermula. Sakit hati punyer pasal terus tak jadi beli.

20150329_170228 20150329_170246

Masa tu kebetulan Habib Jewels ada buat promotion sampai 31hb March. Nasib la adik ipar ada ternampak Habib ada pasang khemah kat luar kedai. Bila aku sampai kat situ. Punyer la ramainya orang. Dan barang2 banyak sangat pilihan.. mula la aku tak keruan. Nak memilih mana satu pon tak tahu.

At last aku beli gelang emas berat 32g dan loket emas. Yang lain tu tolak barang jer. Total semua rm6250 lebih kurang. Memang budget harga tu. Berniaga Tupperware dapat komisen laburkan beli barang emas. Sekurangnya nampak dari duit habis entah kemana. Apapon syukur sangat rezeki pada bulan March. En Abg pon dapat bonus.. kecek2 nak berapa ribu pon en abang bagi. Tu yang bertambah sayang dengan en abang tu. Tak kedekut dengan isteri dan anak-anak. Semoga en abangku dikuniakan kesihatan yang sihat, panjang umur, rezeki melimpah ruah lagi dan yang penting di berkati.. amin..

www.tips-fb.com

~ Masa Untuk Keluarga ~

20150329_131326 20150329_131406

Citer bulan lepas sebelum gst bermula. Selalu aku tiap-tiap minggu sibuk jer dengan meeting Tupperware. Hari tu adalah hari sekeluarga. Kami sekeluarga nak keluar jenjalan cari makan. En abang ajak makan di Restoran Hadramawt di Jalan Ampang. Memang makanan kegemaran kami sekeluarga. Mak mertua dan adik ipar pon follow sekali.

20150329_140023 20150329_140007

Sebelum isi perut bergambar dulu.. hihi

20150329_141652 20150329_135953

Perut tengah lapar makan apa pon sedap. Aku pumyer menu nasi beriani kambing.. perghh sodap.. hingga minjilat sudu.. kihkih.

20150329_141619

Makan tak pandang kiri kanan dah.. masing2 kelaparan. Sampai kat sana pon dah pukul 3 petang. Kenyang sampai ke malam.

20150329_142414

Lepas jer kami makan.. terus aku ajak en abang singgah nak cari barang di Ampang Point Mall. Cadang nak cari gelang emas. Duit tengah banyak.. nak labur kat mana lagi kalau tak beli barang emas.. Alhamdulillah.. syukur rezeki berniaga.

Ok next entry citer pulak.. babai.

www.tips-fb.com

~ Mak Buat Mata Baru ~

20150319_142414

Lama juga mak nak buat mata sebelah kiri. Dah tak nampak. sangat.. bila pandang jauh nampak kabur jer. Apatah lagi nak mengaji atau nak bertadarus kat surau. Tahum lepas bulan 6 mata belah kanan dah buat dah. Doktor masukkan kanta baru dan buang selaput mata mak. Kesian mak bila aku datang jemput masa ni. Mak memang kuat semangat.. nak sangat buat mata tu kerana susah nak mengaji dan membaca.

20150319_131517 20150319_131827

Tempat yang sama juga mak buat.. senang tak payah tunggu lama. Telepon jer esok Doktor dah bagi tarikh buat pembedahan mata mak. Hospital Mata National Tun Hussien Onn mak buat mata.. walaupon harga mahal kena RM3,500 tapi service sangat tiptop.. ye la hospital bayarkan.. biasa la.

20150319_132232

Masa aku sampai mak baru lepas habis buat pembedahan mata. Masih tido lagi di kerusi. Jururawat terangkan bagaimana nak jaga mata mak selepas pembedahan mata. Tak la banyak sangat berpantang.. tapi kena jaga-jaga juga. Tak boleh masak dan yang penting jangan gosok mata dan jangan jatuh.. tu yang kena hati-hati.

20150319_133524

Doktor bekalkan ubat-ubatan untuk mak.. esok kena datang balik jumpa doktor.

20150319_135406

Ajak mak makan di cafeteria di Hospital. Sara dengan uqail pon aku bawa sekali.

20150319_141530

Di bawah hospital ada kedai cermin mata. Mak nak tengok cermin mata hitam. Nak pakai selepas buat pembedahan mata. Mak cuba pakai.. takpe mak.. ambik la kak lang belikan. Untuk mak pakai nanti tak la sakit mata tu.. nanti silau kena cahaya matahari.

20150319_141838

Muker mak nampak happy sangat selepas buat pembedahan mata. Mana tak nyer selalu bising kata mata tak nampak. Teringat dulu masa aku pergi ke Bandung Indonesia masa di Coffee House tengah nak memilih makanan. Aku sebelah mak jer.. mak ingat aku ni pekerja di situ.. siap kata “anak ni masakkan apa yer”. Aku kata mak ni kak lang la.. hihi mak dah tak nampak rupanya aku ni anak mak. Sedih sangat bila fikirkan ibu yang kandung kita 9 bulan dah tak nampak matanya.

Baru-baru ni mak pergi Masjid ada ceramah agama ustaz imam muda. Masa mak nak pergi tandas sorang-sorang mak jatuh telentang. Tak tahu mak kata tiba-tiba jatuh walaupon tangan mak pegang pintu tandas. Terkopak juga la pintu tandas tu. Bila mak balik rumah kepala mak benjol sebesar bola goft. Nasib la makcik salmah rumah sebelah ada dia la tuam kan. Pukul 2 pagi pon tak boleh tido.. bila mak dah tak tahan kepala dah sakit terus adik lelaki aku bawa pergi hospital bayar 24jam. Doktor kata darah tinggi mak naik sampai 200 lebih. Suruh pergi hospital cepat2. Di hospital mak nak kena tahan wad.. tapi mak tak nak. Doktor bagi ubat paling kuat. Suruh baring dalam satu jam. Baru darah mak turun 130 lebih. Pastu terus mak balik rumah jer. Selepas 4 hari kak ngah aku perasaan belakang telinga mak lebam.. rasa urat leher mak bengak gara2 jatuh masa tu agaknya.. kesian mak.

Ya Allah.. Syukur sangat mak tak apa-apa. Kalau la terjadi.. macam2 berligar di fikiran aku kemugkinan akan terjadi bila darah tinggi mak naik sampai macam tu sekali.

*Sedihh sangat.. kak lang sayang mak sangat!

www.tips-fb.com