Friday, April 18, 2014

~ Ini La Perabot Yang Aku Dapat Beli Murah ~

20140417_155039

Cermin almari solek dah siap di pasang. Cantik sangat ada lampu skali (dekat warna putih tu) bila waktu malam. Ni la almari solek Reflection 6 Drawer Dressing Table & Dressing Mirror harga dengan harga RM250 aku beli aritu. Nak tengok kat sini link “Seronok betul dapat beli perabot murah”.

20140417_151154

Ni plak almari TV Contour 3 door 2 Drawer Wall Entertainment Unit harga RM250. Taruk kat ruang tamu bawang. Cadang memang nak taruk kat tingkat atas. Tapi berat sangat dan tangga rumah pon tak lepas nak bawa naik atas. So terpaksa la letak di bawa jer. TV pulak cumer 37 inci jer bole letak.. kesian en abang tak dapat la nak beli TV 50 inci idaman hati.

20140417_155106

Almari solek tu plak aku sengaja letak kat bawah. Coz kat bilik aku dah ada almari kahwin dulu. Tapi tak pe la kan janji cantik coz ada cermin berlampu tu.

20140216_185817

Ni almari sisi katil kakak aku beli White Bedside Table harga RM80. Nak taruk kat dalam bilik anak bujang dia. Tak berkemas la aku tengok bilik anak dia.. bersepah. Setiap barang ada 1 jenis.. tak sempat aku nak beli kakak aku dah rembat dulu. Kalau tak boleh taruk kat bilik sara.. cantik gakkan.

20140216_185956

Campaign Bar Stool (Fabric Seat) harga RM80 ni plak kakak aku jugak beli. Katanya senang nak duduk semasa tengah masak.. maklum la dah tua kaki cepat lenguh. Sayang aku tak beli masa beli aritu sekali sarung kerusi tu kulit. Tiap-tiap tahun memang ada offer kat kawan terdekat jer.. beruntung sangat aku dengan kakak aku dapat beli. Memang bebaloi-baloi.

www.tips-fb.com

Thursday, April 17, 2014

~ Setahun Sudah Keretaku ~

20140410_154943

Pejam cilik.. pejam celik pada tarikh 17hb April ni genap setahun sudah keretaku jenama Hyundai Elantra 1.8 bersamaku. So tiba kena pembaharuan insurans dan menghidupkan road tax.. duit kena sedia ada yer. Insuran pula aku ambik Tokio Marine Insurans (M) Berhad. Detail untuk insuran kereta aku ni. Sum insure 90k, premium after minus ncd 25% and add windscreen jumlah keseluruhan aku kena bayar RM2662.15. Kumpul la setahun nak membayarnya.. kihkih.

20131012_141710

Aku tak payah bersusah nak ke wakil insuran kemudian ke JPJ untuk menghidupkan road tax. Semua di uruskan oleh staff Hyundai tempat aku beli keretaku ini. Bayar dan ambil jer insuran dan road tax. Alhamdulillah.. kereta kesayanganku ini masih cantik seperti dulu. Ingat nanti kalau ada duit lebih nak jer aku makeup kan keretaku tambah apa yang patut.

20131012_141730

Sudah setahun keretaku berjasa.. Bawa anak ke sekolah.. jemput pula. Dan 2 bulan lepas kereta en abang rosak. Kereta aku ni la en abang pakai pergi kerja. Tu la untung nyer ada kerea ke2. Apepe pon selamat ulangtahun setahun buat kereta kesayanganku ini. Sayang kamu la WYF 8737.

www.tips-fb.com

Wednesday, April 16, 2014

~ Bila Ikutkan Kemahuan Anak-Anak - Kereta Control ~

_DSC0469_DSC0471

Alahai anak ibu ni suker sangat dapat main car kat luar rumah. Warna oren car uqail. Bila bateri dah di charge dapat la 10 minit jer nyawa car tu boleh bergerak. Tak puas uqail nak main lelama.

_DSC0473_DSC0485

Peace dengan semua tangan uqail bagi.. hahaha kelakar. Hebat la adik main car.

_DSC0481

Wahhh.. ada gaya la uqail control car tu. Abang iqbal pon main jugak. Laju gila.. turbo lagi.

_DSC0453

Kisah nyer aritu nak beli iqbal jer punyer kereta control di Jalan Chow Kit. Kereta control yang hujung tu la mula-mula beli. Bila uqail dah nampak melalak nak jugak abang punyer. Keesokkan en abang pergi balik ke jalan Chow Kit beli lagi. Bukan nyer 1 kereta control tapi 3 sekali.. hahaha lantak la aku cakap. Sayangkan anak katakan.

_DSC0443

Iqbal dapat 2 kereta control warna biru kuning dengan hitam, uqail warna oren dan sara pon dapat gak warna biru kelabu. Kereta control ni harga RM99.00 kuasa enjin V-Max Turbo III.. bila main laju gila. Tapi tak lama dapat main 10 minit dah habis bateri.

_DSC0446

En abang suker la melayan karenah anak-anak.

_DSC0460_DSC0461

Uqail tak tentu arah main kereta control masa ni. Habis semua benda di langgarnya. En abang memang suker ikutkan kemahuan anak-anak. Bila ada duit lebih ker atau takde ker.. anak-anak pujuk jer cair hati tu. Tu yang anak-anak sayang dengan ayah dorang. Kalau aku uqail jer aku layan kalau nak beli mainan. Iqbal dengan sara dah besar dulu-dulu dah puas dan melambak-lambak beli mainan. Sekarang tak payah layan.. mintak jer dengan ayah.. kataku.

Video kat bawah uqail tengah main kereta control tapi ayah yang kawal.. tak tentu arah.. hihi


Apr 16, 2014 | kereta control uqail.. by ikiqzana on Keek.com

www.tips-fb.com

Tuesday, April 15, 2014

~ Cerita Hujung Minggu Kami sekeluarga ~

20140405_143001

Rutin hari sabtu di hujung minggu kami sekeluarga jenjalan di The Curve Damansara. Cadangan pertama sebenar nyer nak makan tengahari di Restoran Hadramawt yang baru di buka. Alih-alih sampai tengok masih di ubah suai lagi restoran tu. Kecewa sungguh kami.. sajer nak merasa suasana tempat baru sebenarnya.

20140405_142931

Kita berselfie la dengan en abang.

20140405_140741

Seronok jenjalan di The Curve.. banyak gak la gerai-gerai yang di buka di situ.

20140405_151046

Akhirnya kami makan di The Manhattan Fish Market jer. Beli voucher melalui groupon masa tu jugak. Nanti makan tunjuk jer voucher groupon dari iPad kat staff situ. Sebenarnya tak boleh kena print voucher tu.. so tempat print kat situ takde. Terpaksa la staff kat situ ambik no security code dengan ref no.

20140405_150437

Seronok dapat makan.. cepat jer makanan sampai. Panas-panas makanan yang di hidang.

20140405_151813

Jemput makan semua..

20140405_14542120140405_150415

Anak dara dan anak bujang aku.. memasing dah besar.. cepat sangat masa berlalu.

20140405_150236

Set The Manhattan Fish Market Manhattan Star Platter for 2 people dan salad + soup (gambar bawah) .. harga beli di groupon RM47.00.

20140405_145611

The Manhattan Fish Market Country Style Fried Chicken Set for 1 person harga RM13.90.. Menu ni memang sedap kami makan.

20140405_144901

Salad dengan soup.

20140405_145319

Menu anak daraku sara.. Fish n Chips.. yang ni order kat situ.

20140405_150410

Menu anak bujangku iqbal.. lupa nama menu ni.

20140405_153438

Lepas kami selesai makan.. terus jenjalan sekitar The Curve. Singgah di The Royale Ice Skating Rink. Aku baru tahu dekat The Curve ni ada tempat main luncur ais. Sara teruja ajak aku masuk main.. ahh sudah kat dalam tu dah la sejuk.. baju panas pon tak bawa. Aku cakap lain kali kita datang main okeyy.

20140405_15432620140405_155607

Layan si kecik uqail main games.. suker bangat.

20140405_155617

En abang rajin layan.. aku tukang snap gambar jer.. hahaha. Lepas dah puas jenjalan di sekitar The Curve kami singgah Harvey Norman nak beli periuk nasi baru. Bila sampai periuk nasi yang aku nak takde stok plak. Cumer di Harvey Norman Ampang point jer ada stok. Terus kami bergegas ke sana sebelum mall tutup. Alhamdulillah sampai sana barang yang nak beli ada. Aku mengambil kesempatan singgah di kedai Wah Chan. Memang cadang nak tukar gelang tangan aku dari yang lama beli baru. Seronok hasrat hati tercapai.

notakakiku – di lain entry in syaa Allah akan aku ceritakan kisah periuk nasi dan gelang baruku.

www.tips-fb.com

Monday, April 14, 2014

~ Baru Tahu Kewujudan Deposit Duit Syiling Ni ~

20140401_14034320140401_142121

Dah lama jugak la kami mengumpul duit syiling kat rumah. Hari-hari mesti masuk tabung. Kalau tak en abang.. aku. Asal belanja jer dapat duit syiling.. jadinya berat la sling bag aku. Masa ada urusan nak ker Maybank Equine aritu baru perasan kewujudan mesin deposit duit syiling. Wahh.. ini sudah bagus. Bila tanya staff kat maybank dah 2 bulan mesin tu dah ada kat situ.

 20140401_14252320140401_142346

So bila dah tahu terus kami balik rumah ambil duit syiling yang melambak-lambak yang kami kumpul. Daripada simpan kat rumah lebih baik simpan dalam bank atau di gunakan.. lagi bagus.. dapat gak la dividen.. kihkih. Gambar atas en abang tengah masukkan duit syiling ke dalam mesin deposit.

20140401_143022

Jumlah semua duit syiling yang kami kumpul RM459.25. Kira banyak la tu.. bagus.. bagus.

20140331_133649

Ni OKB.. pergi Public Bank ada urusan penting buat kami sekeluarga. Aku dan anak-anak semua dalam hati ada taman. Yang paling seronok aku la.. en abang ni memang la baik hati sesangat. Patut la rezeki dia murah. Tak berkira dengan aku dan anak-anak. Apa pon syukur alhamdulillah rezeki yang Allah berikan.

notajariku – duit syiling negara china, duit syiling indonesia dan game pon ada tapi tak boleh masuk kat mesin deposit tu.

www.tips-fb.com