Wednesday, May 6, 2015

~ Uqail Rambut Baru ~

DSC_1410 DSC_1417

Genap umur uqail 4 tahun pada 26hb April aritu.. Uqail potong rambut baru. Lama sungguh sejak dari lahir tak pernah potong rambut uqail. Dah panjang dan berpintal memang dah tak terjaga rambut uqail. Tarikh hari lahir uqail.. aku dah niat nak potong rambut uqail.

DSC_1427

Dah macam Bob Maley dah.. pergi mana-mana semua tegur. Special sungguh rambut uqail kata dorang. Lepas ni dah tak de special lagi.. janji kemas. Tahun depan nak pergi sekolah dah.

DSC_1413 

Mula-mula ayah potongkan.. terkial-kial. Uqail pon sememang tak nak potong. Tak nak.. tak nak kata uqail. At last aku potongkan cepat-cepat.. kang menangis uqail apa pon tak jadi potong rambut.

DSC_1438

Zapp.. zapp.. sekejab dah siap. Hensemmm la anak ibu ni. Nampak muker sikit. Kalau tak nampak rambut dulu dari muker.. hihi.

DSC_1440

Malu-malu kucing.. sebijik muker paksu aka adik bungsu aku.. saipol.

DSC_1459

Kan dah hensem dan kemas.. uqail rasa lain jer. asyik di pegang jer rambut.

DSC_1448 

Rambut uqail selama 4 tahun.. kalau lurus dah tentu-tentu panjang. Ni kerinting bergulung-gulung. Habis sudah rambut uqail.. simpan buat kenangan. Senang tak payah pergi kedai.. aku jer yang potong kat rumah.. jimat.

www.tips-fb.com

Sunday, April 19, 2015

~ Kepuasan Diri ~

20150329_171941 20150329_165049

Kepuasan diri sendiri bila kita dapat beli apa yang kita nak. Citer hari yang sama masa makan di Restoran Hadramawt. Mula singgah di Wah Chan Ampang point. Dapat sms dari Wah Chan konon2 “Jualan jimat hebat terakhir emas diskaun 8-15g *tanpa upah*  Tukar beli susut nilai 18%. Tapi bila sampai.. nak beli gelang emas ingatkan dapat la beli tanpa upah. Tapi haram jadah.. dapat sms tak sama apa yang dikatakan. Nak minta kurang sikit pon lagi payah. Mentang2 la kedai tu ramai customer dan last minggu terakhir sebelum gst bermula. Sakit hati punyer pasal terus tak jadi beli.

20150329_170228 20150329_170246

Masa tu kebetulan Habib Jewels ada buat promotion sampai 31hb March. Nasib la adik ipar ada ternampak Habib ada pasang khemah kat luar kedai. Bila aku sampai kat situ. Punyer la ramainya orang. Dan barang2 banyak sangat pilihan.. mula la aku tak keruan. Nak memilih mana satu pon tak tahu.

At last aku beli gelang emas berat 32g dan loket emas. Yang lain tu tolak barang jer. Total semua rm6250 lebih kurang. Memang budget harga tu. Berniaga Tupperware dapat komisen laburkan beli barang emas. Sekurangnya nampak dari duit habis entah kemana. Apapon syukur sangat rezeki pada bulan March. En Abg pon dapat bonus.. kecek2 nak berapa ribu pon en abang bagi. Tu yang bertambah sayang dengan en abang tu. Tak kedekut dengan isteri dan anak-anak. Semoga en abangku dikuniakan kesihatan yang sihat, panjang umur, rezeki melimpah ruah lagi dan yang penting di berkati.. amin..

www.tips-fb.com

~ Masa Untuk Keluarga ~

20150329_131326 20150329_131406

Citer bulan lepas sebelum gst bermula. Selalu aku tiap-tiap minggu sibuk jer dengan meeting Tupperware. Hari tu adalah hari sekeluarga. Kami sekeluarga nak keluar jenjalan cari makan. En abang ajak makan di Restoran Hadramawt di Jalan Ampang. Memang makanan kegemaran kami sekeluarga. Mak mertua dan adik ipar pon follow sekali.

20150329_140023 20150329_140007

Sebelum isi perut bergambar dulu.. hihi

20150329_141652 20150329_135953

Perut tengah lapar makan apa pon sedap. Aku pumyer menu nasi beriani kambing.. perghh sodap.. hingga minjilat sudu.. kihkih.

20150329_141619

Makan tak pandang kiri kanan dah.. masing2 kelaparan. Sampai kat sana pon dah pukul 3 petang. Kenyang sampai ke malam.

20150329_142414

Lepas jer kami makan.. terus aku ajak en abang singgah nak cari barang di Ampang Point Mall. Cadang nak cari gelang emas. Duit tengah banyak.. nak labur kat mana lagi kalau tak beli barang emas.. Alhamdulillah.. syukur rezeki berniaga.

Ok next entry citer pulak.. babai.

www.tips-fb.com