Thursday, April 24, 2014

~ Tukar Selera Makan Yong Tou Foo ~

20140416_192946

Hari tu masa aku nak beli bahan-bahan nak buat pavlova kat Hot Bakery. Ternampak satu Restoran yang baru di buka. Dekat kawasan tu semua rumah kedai yang baru di buka untuk perniaga. Keesokkan aku ajak en abang makan kat sini pekena Yong Tou Foo. Tukar selera makan malam kami.. kalau tak hari-hari nasi je.

20140416_185852

Mula-mula tengok menu tak paham macam mana cara nak order. Rupa nyer kita boleh buat pilih makan antara nak makan Yong Tou Foo Sup atau Yong Tou Foo Goreng.. hidangan sampingan pon ada. Kebetulan masa jemput sara dengan iqbal sepupu mereka fidaus, maya dan ijie pon ada sekali.

20140416_184929(0)

Bila order.. ingat macam banyak. Bila makanan sampai rasa macam tak cukup plak. Kami buat tambahan order lagi. Gambar atas bergambar dengan anak-anak dan en abang sebelum makan. Sara suker sangat buat muker camgitu.. selalu aku marahkan dia.

20140416_184906

Macam-macam ada yang sup dan yang goreng.. nampak menyelerakan.

20140416_185510

Sara dengan maya.. satu-satunya sepupu perempuan keluarga sebelah aku. Bermain dan bergaduh bersama.

slide1

Menu kami dari gambar kiri atas tahu putih campur sup rm1.20 pc. Gambar atas kiri menu sara mihun sup harga rm4.50. Gambar kiri bawah bebola ikan rm1.20 pc dan ggambar kanan bawah grill korean sirloin black paper rm8.90 yang ni menu sedap.

slide2

Semua ni menu Yong Tou Foo goreng.. semua aku order nak rasa. Sedap cicah dengan sos sambal merah dengan sos hitam. Gambar kanan bawah anak kak long aku si ijie.. selera dia makan nasi putih dengan sup bebola ikan. Bila aku tanya dengan staff situ rupanya restoran yong tou foo ni baru 2 hari di buka. Patut la.. tapi aku tengok ramai jugak la orang datang makan. Restoran ni dekat dengan kawasan perumahan aku di Taman Puncak Jalil. Senang bila boring asyik hari-hari makan nasi kita pekena yong tou foo sup panas plak.. sedapp.

www.tips-fb.com

Wednesday, April 23, 2014

~ Mini Pavlova Sedap ~

20140416_125249

Agak lama jugak tak buat pavlova. Atas permintaan kengkawan opis minta buatkan mini pavlova mini. Hasilnya adalah di atas. Rupa sangat menarik.. rasa sayang plak nak makan. Dulu masa jamuan hari raya pernah aku buat pavlova sebesar kek. Tapi la ni aku buat pavlova mini senang kengkawan nak makan.

20140416_123650

Letak dalam kertas cup cake jer.. lepas tu terus bakar dalam oven.. senang sangat.

20140416_123626

Buah-buahan adalah strawberry, kiwi dan anggur hitam. Strawberry aku dapat beli agak kurang segar.

20140416_125252

Siap sudah hari yang sama nak bawa ke opis.

20140416_125445

Dapat dua bekas.. seronok kengkawan tengok mini pavlova.. comel-comel.

pavlova

Ni gambar kawan opis abang yang dan samsiah. Siap kuarkan pavlova mini aku lagi kat facebook sportclub. Dorang suker pavlova mini yang aku buat sedap katanya. Aku suker kalau member-member happy bila makan hasil dari tangan aku. In shaa Allah.. bila datang opis boleh ajer buatkan pavlova lagi.

notajariku – terima kasih buat abang pie tolong betulkan laptop zana.. sekarang ni bertambah laju mengupdate blog.. kalau tak guna macam siput khinzir.. hampehh.

www.tips-fb.com

Tuesday, April 22, 2014

~ Dating Dengan En Abang Di Pavilion ~

20140414_11300920140414_124455

Masa hari berkerja aritu.. aku singgah jumpa kengkawan opis. Kebetulan nak betulkan laptop aku minta tolong member opis betulkan. Gambar atas.. rindu nyer suasana di Jalan Pinang Kuala Lumpur. Tinggalkan uqail dengan nenek dia di Bangsar. Dapat la jugak aku mengambil kesempatan berdating dengan en abang makan tengahari di Pavilion.

20140414_12482620140414_125016

Bila kol en abang ajak makan tengahari.. dia kata ok jer. So dia dari Menara Dion dan aku dari Menara UOA. Jumpa di tengah-tengah jambatan nak ke Pavilion. Aku sampai dulu.. tu en abang dah sampai mengada-ngada sungguh jalan sambil berkepak tangan.

20140414_125937(0)20140414_125958

Lama jugak tak makan di Pavilion. Kalau tak sg wang, lot 10, pavilion, cosway, the well, sogo dan semua la mall kat KL aku selalu terjah.. la ni nak ke KL boleh kira. Gambar atas kami makan di Food Court kat bawah pavilion. Pilihan makanan di Tarbush Express.

20140414_125943

Sehati sejiwa.. order menu yang sama Lamb Mandy harga RM15. Memang sedap sangat.. tapi terlupa sambal cili nak minta. Kalau tak lagi sedap makan. Bila ada kelapangan nak singgah Pavilion lagi.. teringat kesedapan nasi bariani lamb mandy.

notajariku – jenjalan di sekitar Pavilon sebelum en abang masuk kerja balik.. terembat beli minyak wangi POLO untuk aku dan en abang la plak.

www.tips-fb.com